Murar

som stöttar det mesta


”Att stapla stenar på varandra till murar är något som människan alltid gjort. Antingen det gällt att bli av med stenen från åkern eller att skapa ett skydd mot fiender eller vilda djur. De murar vi bygger idag kan vara utförda på samma sätt med staplade stenar, s.k. kallmurar. De kan också vara murade med bruk. s.k. bruksmurar, eller vara en beklädnad på en bärande stomme, oftast av betong, s.k. beklädnadsmurar.”
- Sveriges Stenindustriförbund

- För att en mur eller trapp ska fylla sin estetiska och praktiska funktion och dessutom hålla i längden, krävs inte bara rätt grundarbete och konstruktion utan även rätt val av produkt. Då kommer känslan och helhetsintrycket mer eller mindre på köpet. Vi har många års erfarenhet av dessa byggnationer och rekommenderar gärna modell efter ditt behov. Vi bygger både fristående murar och stödmurar.

Vi utför olika sorters murkonstruktioner, antingen med fabriksgjuten betongsten eller med natursten. Det är avgörande att muren har en stabil och väldränerad grund att stå på. Inför ett bygge av stödmur så måste det även tas hänsyn till marktryck från en eventuell slänt m m. Slänten kan göras till en tillgång med en vacker stenmur och växter i kombination. Skapa användbara ytor med hjälp av murar och trappor i samspel med naturliga nivåer.

Några olika mursorter:
  • Naturstensmur
  • Kvadermur
  • Rubbelmur, även kallad Kallmur
  • Blockstensmur
  • Kullerstensmur
Stodmur Keystone Marksten Markant AcodrainStodmur Keystone Marksten Markant Acodrain
Stodmur Keystone Marksten Markant Acodrain
Genom att använda naturens egna byggstenar får man en mur som skiftar i färg och ser levande ut trots det hårda materialet. Att bygga naturstensmur är ett gediget hantverk som kräver många års erfarenhet. Granitmur i jämna skift som läggs i förband bildar en kvadermur och ger ett solitt och stramt intryck. En granitmur passar lika bra som grundmur till hus som till stödmur. En kallmur är en granitmur där storleken och formen på muren varierar och där även mindre skärvor används i muren. Den ger ett rustikt och livfullt intryck och det ligger ett mycket stort hantverkskunnande bakom anläggandet av en hållbar och vacker kallmur. Denna mur fogas inte, vilket innebär att murens delar måste passa samman. Byggstenarna finjusteras för hand på plats. Denna typ av mur passar utmärkt som stödmur i trädgården m.m. Att anlägga en blockstensmur är ett snabbt och hållbart sätt att anlägga en stödmur eller som avgränsare mellan två ytor då granitmuren blir synlig på båda sidorna. Som namnet antyder så består muren av uppradade stenblock. En kullerstensmur muras upp med naturligt rundade kullerstenar som hämtas från en grustäkt. Kullerstensmuren ger ett livfullt och varierande intryck genom stenens olika färgskiftningar och former. Denna typ av mur måste fogas med bruk för att hålla samman.